Home

Nieuws 199 x bekeken

GS Flevoland: binnen tien jaar Oostvaarderswold

Lelystad - Gedeputeerde Staten van Flevoland presenteren vrijdag een plan voor realisatie van het natuurgebied Oostvaarderswold binnen tien jaar.

De uitvoering komt in handen van een consortium van Wereld Natuur Fonds (WNF), het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer. Begin volgend jaar willen de organisaties een speciale gezamenlijke stichting oprichten.

Het Oostvaarderswold van in totaal 1.800 hectare moet een verbinding vormen tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold. Tweederde van de grond is al aangekocht, aldus de provincie. Grotendeels is die grond al overgedragen aan de natuurorganisaties. De aankopen werden vorig najaar stopgezet toen duidelijk werd dat de rijksoverheid die niet meer wilde financieren.

Maar de provincie wilde met natuurorganisaties wel verder. In juni tekende ze een intentieverklaring met het WNF en Flevo-landschap. Staatsbosbeheer heeft zich daar dus nu bij aangesloten. Het plan wordt nu voorgelegd aan Provinciale Staten van Flevoland.

WNF-directeur Johan van den Gronden stelt: ”Op de dag dat de inspraak sluit voor de nieuwe natuurwet die de waarde van ons Nederlands landschap alleen maar verder aantast, bloeit in de achtertuin van Amsterdam, Lelystad en Almere een prachtige wildernis op die zijn weerga niet kent.” Het gebied zal volgens hem van onschatbare waarde zijn voor tienduizenden mensen die er kunnen recreëren en in de nabijheid kunnen wonen.

Het totale natuurgebied dat ontstaat is 15.000 hectare, ongeveer zo groot als Texel. Volgens WNF komt zo’n groot natuurgebied vlakbij miljoenensteden nergens anders in West-Europa voor.

Slechtst denkbare scenario
”Dit is het slechtst denkbare scenario voor de agrarische sector in het gebied want de onzekerheid voor de ondernemers blijft.” Dat is de reactie van Arnold Michielsen, voorzitter van LTO Flevoland, op de plannen.

De financiering is volgens hem het grote probleem. ”Zolang die niet rond is, is het ’wishful thinking’.” LTO heeft eerder al een procedure aangespannen bij de Raad van State. Inzet is dat het provinciale inpassingsplan niet van kracht mag worden voor de financiering voor de inrichting van het natuurgebied rond is. Volgende week buigt de Raad zich daarover.

Of registreer je om te kunnen reageren.