Home

Nieuws 183 x bekeken

'GMO aanpassen voor meer concentratie en crisisbeleid'

Brussel – De Europese regels voor Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor groente en fruit dienen aangepast worden.

Verschillende telersvertegenwoordigers pleitten daarvoor op het Icop-congres voor producentenorganisaties afgelopen vrijdag in Brussel.

Gaston Opdekamp van de Belgisch-Nederlandse organisatie In-Co pleitte voor een versoepeling van de mededingingsregels. ”Erkende producentenorganisaties en associaties van producentenorganisaties moeten meer ruimte krijgen om informatie en kennis met elkaar te delen om gezamenlijke maatregelen te nemen.”

Ook pleitte Opdekamp voor extra stimulering van grensoverschrijdende associaties van producentenorganisaties als In-Co, waarin het Belgisch Hoogstraten en het Nederlandse Veiling Zundert acteren. De telers krijgen meer GMO-subsidie dan nationale organisaties.

De Duitse telersorganisatie BVEO pleitte op het congres voor een nieuwe verdeling van geld in de EU om zo meer fusies van producentenorganisaties te bewerkstelligen. Nu zijn er ruim 1.500 producentenorganisaties actief. Dat aantal moet fors terug gebracht worden, stelde de organisatie.

Ook BVEO pleitte voor ruimere regels op gebied van mededinging. BVEO zette zich op het congres af van herintroductie van interventieregelingen in de nieuwe GMO-structuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.