Home

Nieuws 245 x bekeken

GGD Nederland kritisch over visie van Bleker

Utrecht – Staatssecretaris Bleker moet de volksgezondheid meer voorop stellen in zijn visie over de veehouderij. Dat is de mening van de GGD Nederland. De GGD’s vinden dat in de visie van de staatssecretaris de economische principes te dominant blijven.

GGD Nederland is het er niet mee eens dat de staatssecretaris nog niet concreet ingrijpt in de schaalgrootte van de bedrijven. Er zijn juist nu veel bedrijven die om uitbreiding vragen ver boven de 300 NGE.

Omdat de regels vanaf 1 januari 2013 veranderen komen er bij de GGD’s nu veel adviesaanvragen van gemeenten met betrekking tot uitbreiding of nieuwvestiging van intensieve veehouderij. Bleker spreekt over organische groei, maar doet daarbij geen concrete uitspraken over aantallen dieren per bedrijfstak. GGD Nederland denkt dat het voor lokale overheden moeilijk is in te schatten wat wel en wat geen organische groei is.

Verder missen de GGD’s verdergaande maatregelen als het gaat om reductie van het antibioticagebruik. Ook hadden zij graag concrete acties gezien om de belangenverstrengeling van apotheekhoudende dierenartsen aan te pakken. De dierenarts moet een onafhankelijke positie hebben als adviseur en arts van de veehouder, ook als het gaat om medicatieverstrekking.

Of registreer je om te kunnen reageren.