Home

Nieuws 1101 x bekeken

GD: I&R varkens en VVL met elkaar verweven

Deventer – Het is aan de opdrachtgever, Dienst Regelingen (DR) van het ministerie van ELI, waar de uitvoering komt te liggen van I&R varkens, aldus de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De GD reageert hiermee op de wens van DR om de uitvoering van de verplichte identificatie en registratie (I&R) van varkens vanaf 2013 over te nemen van de gezondheidsdienst. DR benadrukt dat het gaat om een wens en dat de besluitvorming nog niet heeft plaatsgevonden.

De GD heeft een contract tot 1 januari 2013 voor de uitvoering van I&R varkens. „Het is aan de opdrachtgever waar de uitvoering komt te liggen”, reageert Alfred van Lenthe, sectormanager varkens bij GD. Hij plaatst ook een kanttekening bij DR’s wens. De GD voert, in opdracht van het PVV, ook de Verordening Varkensleveringen (VVL) uit. Volgens Van Lenthe zijn I&R varkens en VVL met elkaar verweven en kunnen ze niet los van elkaar gezien worden. Jaarlijks ontvangt de GD ‘om en nabij een half miljoen euro’ voor de uitvoering van I&R varkens.

Volgens DR gaan na overname van I&R varkens de kosten voor de varkenshouder omlaag. DR benadrukt dat er voor de boer niets verandert als het gaat om melden van gegevens. Nu betalen varkenshouders één keer per jaar een vast tarief van €33,50 of €99 per uniek bedrijfsnummer (UBN), afhankelijk van het aantal varkens op het bedrijf. Per melding is het tarief €0,20. Deze tarieven zijn gestegen, vergeleken met 2010. Als het aan DR ligt komt aan die stijging dus een einde.

Nu is DR verantwoordelijk voor de identificatie en registratie gegevens van runderen, schapen en geiten. Per dag komen er 60.000 meldingen binnen. Op jaarbasis zijn dat er 22 miljoen. In 2006 was de investering, medegefinancierd door de sector, voor I&R rund €8,5 miljoen. Voor schaap/geit in 2010 was het €6,5 miljoen. Mocht het agentschap de uitvoering van I&R varkens in handen krijgen ligt de financiering op €0,5 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.