Home

Nieuws 218 x bekeken

Forse vermindering broeikasgas haalbaar

Petten - Nederland kan 80 procent minder broeikasgassen uitstoten in het jaar 2050, mits nu al wordt ingezet op vier maatregelen: energiebesparing, het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2, biomassa en groene stroom.

Dat stellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een gezamenlijk rapport, dat ze maakten op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De onderzoekers wijzen erop dat de hoeveelheid biomassa beperkt is en dat keuzes moeten worden gemaakt waar dit als brandstof zal worden ingezet. In het verkeer zouden vliegtuigen en vrachtwagens biogas als brandstof kunnen krijgen, maar niet de personenauto's. Daar ligt biogas minder voor de hand, omdat er alternatieven zijn in de vorm van elektrische auto's of auto's op waterstof.

Ook is onzeker hoeveel ruimte er beschikbaar zal zijn voor het ondergronds opslaan van het broeikasgas CO2. Dat kan een grote rol vervullen bij industriële installaties, maar bij kolencentrales is het niet de beste keuze. Bij het opwekken van elektriciteit zijn alternatieven mogelijk als windmolens en zonnepanelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.