Home

Nieuws 269 x bekeken

Europese aanpak antibiotica

Brussel – Verantwoorder gebruik van antibiotica, het tegengaan van verspreiding van antibioticaresistentie en een betere samenwerking tussen lidstaten in de aanpak van antibioticaresistentie. Dat zijn de belangrijkste aandachtsgebieden van het nieuwe actieprogramma tegen antibioticaresistentie van de Europese Unie.

De Commissie wil daarnaast dat er meer aandacht komt voor de ontwikkeling van nieuwe typen antibiotica of andere vormen van geneesmiddelen. Eurocommissaris John Dalli van Voedselveiligheid en volksgezondheid, die het plan donderdag presenteerde, spreekt van een heel belangrijke eerste stap.

In de EU sterven jaarlijks 25.000 mensen als direct gevolg van een infectie met een antibioticiaresistente bacterie, zegt Marc Sprenger, directeur van het Europese centrum voor ziektepreventie ECDC. ”De kosten hiervan lopen op tot 1,5 miljard euro per jaar.”

In het kader van het actieprogramma wordt in de eerste plaats een registratie- en controlesysteem ontwikkeld voor het gebruik van antibiotica bij mensen en dieren.

Dalli wil het gebruik van antibiotica in de veehouderij fors verminderen. Hij overweegt het gebruik van bepaalde typen antibiotica in de veehouderij te gaan verbieden en het preventief gebruik in de veehouderij aan banden leggen. Hiervoor moeten nieuwe regels worden opgenomen in de Europese diergezondheidswet. Het gebruik van anti-microbiële groeibevorderaars werd al in 2006 verboden. Ook moet het gebruik in de humane medische zorg worden teruggebracht naar een verantwoord verbruik.

De Europese Commissie trekt voor extra onderzoek naar antibioticaresistentie, zoals de ontwikkeling van preventiemethoden en de ontwikkeling van alternatieve medicijnen, 600 miljoen euro uit.

Nederland wil bij de Europese aanpak graag een sturende rol omdat Nederland voorop loopt als het gaat om zorgvuldig antibioticagebruik in de humane gezondheidszorg en vanwege de maatregelen die in de veehouderij worden genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.