Home

Nieuws 170 x bekeken

Europa bevriest noodhulp aan Griekenland

Cannes - Griekenland krijgt een al toegezegd bedrag van 8 miljard euro noodhulp vooralsnog niet uitbetaald. Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy woensdag bekendgemaakt na een crisisberaad met de Griekse premier George Papandreou in het Franse Cannes.

Het bedrag is onderdeel van het hulpprogramma voor Athene van 110 miljard euro.

Europa wil op deze manier Griekenland onder druk zetten zich te houden aan de afspraken die vorige week zijn gemaakt in het kader van het internationale reddingsplan voor het armlastige Zuid-Europese land. Papandreou legde deze week een bom onder dat akkoord en daarmee onder de euro door een referendum aan te kondigen over de plannen.

Uitstel van de uitbetaling leidt niet direct tot betalingsproblemen in Griekenland. Een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei eerder dat hij van Athene heeft begrepen dat Griekenland tot medio december geen acute geldnood voorziet.

Bondskanselier Merkel zei woensdagavond dat een vertrek van Griekenland uit de eurogroep geen taboe meer is. Volgens haar moeten het Griekse volk duidelijk laten weten of het in de eurozone wil blijven of niet. ,,We hebben psychologisch een nieuwe situatie bereikt'', aldus Merkel die daar aan toevoegde dat de staten van de eurozone op een Griekse uittreding zijn voorbereid.

President Sarkozy waarschuwde dat geen cent van de noodleningen naar Griekenland gaat voordat de Grieken duidelijkheid geven. Ook hij zei dat Griekenland snel moet kiezen of het in de euro wil blijven.

Papandreou liet ondertussen weten dat Griekenland op 4 december het referendum kan houden over het internationale hulppakket. Papandreou zei dat Griekenland ,,in de eurozone wil blijven'' en dat hij hoopt dat zijn landgenoten voor het pakket zullen stemmen. Ook hij liet weten dat de Griekse deelneming aan de euro op het spel staat.

Veel Grieken vinden dat hun land te ver gaat door de EU en het IMF de economische politiek te laten dicteren in ruil voor financiële steun van een paar honderd miljard euro. Het Zuid-Europese land was vorige week nog het toneel van massabetogingen tegen voorgenomen bezuinigingen en economische hervormingen.Of registreer je om te kunnen reageren.