Home

Nieuws 234 x bekeken

EU-president: euro zal niet verdwijnen

Washington - De euro zal niet verdwijnen. Dat zei Europees president Herman Van Rompuy maandag op de Vlaamse radio, kort voor topoverleg met de Amerikaanse president Barack Obama over de Europese schuldencrisis.Aan de bijeenkomst in Washington doet ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, mee. De schuldencrisis in de Europese Unie baart de VS zorgen. De Amerikanen vinden dat de EU te weinig doortastende beslissingen neemt.

Van Rompuy verzekerde dat de euro niet zal verdwijnen: "Spijkerharde garanties kan je daarvoor niet geven. Maar er is wel de vaste politieke wil." De euro is immers een project waar al te veel energie naar toe is gegaan, aldus de Europees president.

Tot nu toe richtten de financiële markten zich op een aantal landen in de eurozone, maar intussen is het vertrouwensklimaat zo slecht dat het zich richt tegen de eurozone als geheel, constateerde Van Rompuy. Hij verwacht dat er op de Europese top eind volgende week in Brussel grote stappen zullen worden gezet.

'Rente verlagen'
Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) moet de Europese Centrale Bank snel de rente verlagen en het programma om staatsobligaties op te kopen vergroten om de economie van de eurozone en het vertrouwen te ondersteunen. Dat stelt de Oeso in een nieuw rapport dat maandag verscheen.

Volgens de OESO verkeert de eurozone nu al in een milde recessie en vormt dit een duidelijke bedreiging voor de economie van de rest van de wereld, met name die van de Verenigde Staten.

De OESO stelt de verwachting voor de groei van eurozone voor volgend jaar bij tot 0,2 procent. Dit jaar groeit de economie van de landen die de euro gebruiken naar verwachting nog met 1,6 procent. Dit vraagt om 'een sterke verruiming van de monetaire politiek', aldus de OESO. In 2013 zou de groei in de eurozone weer kunnen stijgen tot 1,4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.