Home

Nieuws 173 x bekeken

Duitsland voor handhaven verbod legbatterijen

Brussel – Duitsland vindt dat alle lidstaten van de Europese Unie volgend jaar moeten voldoen aan het verbod op kooihuisvesting van leghennen. Dat zegt de Duitse landbouwminister Ilse Aigner maandag voor aanvang van de landbouwraad in Brussel.

”In Duitsland zijn pluimveehouders omgeschakeld en dat moet ook in andere landen gebeuren. De voorbereidingstijd was ruim voldoende”, vindt Aigner. Ze verwijst hiermee naar het feit dat al twaalf jaar bekend is dat het houderijsysteem per 1 januari 2012 niet meer toegestaan is. Toch kunnen meerdere lidstaten, met name in Zuid- en Oost-Europa niet voldoen aan het verbod.

Aigner vindt dat de eieren die na 1 januari worden geproduceerd in kooisystemen niet op de markt mogen komen.

Vandaag spreken de landbouwministers van de lidstaten over handhaving van het kooiverbod. Er ligt een voorstel om het nog een half jaar mogelijk te houden om kooi-eieren in land van productie te verwerken.

De Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) heeft aangegeven dat deze overgangstermijn onvermijdelijk is, om te voorkomen dat er miljoenen kippen en eieren vernietigd moeten worden.

De Tweede Kamer accepteert geen overgangstermijn. De Kamer stemde unaniem in met een motie tegen een nieuwe overgangstermijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.