Home

Nieuws 186 x bekeken 3 reacties

Duitsland onderzoekt Grieks vertrek uit euro

Berlijn - De Duitse regering houdt rekening met een vertrek van Griekenland uit de eurozone en heeft daarvoor verschillende scenario's opgesteld.

Dat blijkt uit een intern rapport van het ministerie van Financiën waarover het Duitse blad Der Spiegel zondag bericht.

Volgens het rapport zou de Duitse regering er rekening mee houden dat de nieuwe Griekse regering weigert de maatregelen uit te voeren die nodig zijn om in aanmerking te komen voor het volgende steunpakket. In één scenario wordt ervan uitgegaan dat een Grieks vertrek uit de eurozone ondanks enige aanvankelijke turbulentie zonder veel moeilijkheden verloopt. Dat vertrek zou zelfs goed zijn voor de eurozone omdat "zonder de zwakste schakel de keten van eurolanden wordt versterkt''. Landen als Italië en Spanje kunnen dan zonder de druk van de Griekse crisis hun problemen oplossen. Zij hoeven niet te vrezen voor een faillissement.

De experts hebben ook een rampscenario opgesteld, waarbij de nieuwe Griekse munt dramatisch in waarde daalt tegenover de euro. De schuldenlast van Griekenland gaat ondanks de afschrijvingen verder omhoog en de kredietwaardigheid neemt opnieuw af. De toegang tot de kapitaalmarkten wordt afgesloten en de Griekse banken komen zonder geld te zitten.

Omdat veel ondernemers hun schulden in euro's hebben, gaan veel bedrijven failliet met als gevolg dat nog meer mensen hun baan kwijtraken. Dat zorgt voor een nog diepere recessie in het land. Die recessie kan dan weer andere landen mee omlaag trekken, aldus het rapport.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tot dusver aangegeven dat ze de huidige eurozone intact wil laten. Ook sprak ze haar steun voor de nieuwe Griekse regering uit. Op de G20-top in Cannes zinspeelde ze echter op een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone om zo de druk op Athene te vergroten om de bezuinigingen door te voeren

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Niet de Grieks bevolking is hieraan schuldig . Het zijn de MULTINATIONALS. Die met geleende EURO"S en Europese subsidies de bevolking in de afgrond hebben gebracht, met valse voorwensels. Ook onze Z.L.T.O. heeft er zijn wurgende tentakels uitgestoken.

  • no-profile-image

    Tuurlijk alles is de schuld van het kapitaal en overal zijn complotjes .Neem eens een flinke borrel en kijk wat onrspannender de wereld in.

  • no-profile-image

    Merkel en haar regering hebben het goed gezien dat Griekeland uit de eurozone moet worden gezet. Ze hebben bij de aanvang al ons allemaal een rat voor ogen gehouden , en nu moeten wij dit maar financieel oplossen ,ik denk het niet. Tevens wat voor industrie zit er in dat land wat producten op de buitenlandse markt brengt, weinig, dat betekend ook geen exportinkomsten ,alleen maar tourisme inkomsten welke voor de staadkas niet controleerbaar zijn voor balastingheffingen , waar betaal je dan je ambtenaren van die dan ook noch met hun 50e jaar met een erg goed pensioen gaan . Dat kan je zoals Saoedi Arabi wel doen uit de overdaad aan olie opbrengsten. Zo snel mogelijk afscheid nemen, ze willen niet anders dat zie je aan de demonstraties. Veel export is crusiaal voor een goed draaiende economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.