Home

Nieuws 189 x bekeken

'Duitse bewaking voedselveiligheid grondig op de schop'

Berlijn - De voedselveiligheidsbewaking in Duitsland gaat op de schop en zal drastisch worden verbeterd.

Dat heeft landbouwminister Ilse Aigner gezegd bij het in ontvangst nemen van een rapport van de rekenkamer, het Bundesrechnungshof. Het rapport, in opdracht van Aigner opgesteld, heeft volgens de bewindsvrouw tal van zwakke plekken en hiaten in het systeem blootgelegd. Ondermeer is de bewaking in de huidige situatie veel te versnipperd. ”Het rapport bevestigt mijn inschatting dat er moet worden ingegrepen, zowel bij de controlestructuren in de deelstaten als bij de landelijke overheid en op Europees", aldus Aigner.

Het Bundesrechnungshof doet met name de aanbeveling om de eigen controle van de bedrijven te versterken. Daarnaast moeten ook de personele en organisatorische bewaking in de deelstaten en de competenties van de federale overheid krachtiger worden gemaakt. Het nationale crisismanagement moet ook geheel nieuw worden ingericht.

De speciale task force die in verband met de Ehec-crisis van afgelopen zomer in samenwerking met de deelstaten en de EU in het leven werd geroepen krijgt een permanent karakter. Deze aanpak is namelijk buitengewoon succesvol gebleken, stelt het rapport vast. Aigner erkent dat de beoogde grondige herstructurering geen simpele zaak zal is. ”We staan voor complexe en lastige vragen, maar ik zet in op samenwerking met de deelstaten. Alleen gezamenlijk zullen we de zaken zo kunnen bewegen dat de bescherming van de consument wordt verbeterd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.