Home

Nieuws 381 x bekeken

Dieven teisteren Ierse kerstboomkwekers

Dublin – Kerstboomkwekers in Ierland worden in toenemende mate geteisterd door dieven.

De opslagplaatsen waar de bomen tijdens dit hoogtepunt van de oogsttijd tijdelijk naar toe gaan hebben al speciale bewakers aangesteld, terwijl ook kwekers zelf steeds meer overgaan tot bewaking van hun percelen.

Dat stelt voorzitter Dermot Page van de Irish Christmas Tree Growers’ Association. "Diefstal van kerstbomen is een groot probleem geworden." Sommige kwekers denken inmiddels over een gezamenlijk merkteken om gestolen bomen makkelijker op te kunnen sporen. "Gezien de hoge investeringen en de tijd die verloopt tussen die eerste investering en de daadwerkelijke verkoop van een boom, moeten kwekers al het mogelijke doen om hun productie te beschermen."

Ierland levert jaarlijks zo’n 700.000 kerstbomen op waarvan meer dan 40 procent wordt geëxporteerd, vooral naar Groot-Brittannië en Frankrijk. Alles bij elkaar gaat er jaarlijks zo’n 15 miljoen euro om op de Ierse kerstbomenmarkt. "Het gebrek aan geschikte grond in de exportmarkten heeft kansen gecreëerd voor Ierse kwaliteitsbomen," aldus Page.

Of registreer je om te kunnen reageren.