Home

Nieuws 274 x bekeken 3 reacties

'Dertigduizend zeugenplaatsen minder'

Oirschot – Aan het eind van dit jaar zijn er netto dertigduizend minder zeugenplaatsen dan een jaar geleden. Die verwachting uitte Topigs manager Nederland Jos Kneepkens tijdens een voorlichtingsavond van zijn organisatie in Oirschot.

Met stoppende bedrijven verdwijnen zo’n vijftigduizend zeugenplaatsen. Op uitbreidende bedrijven komen er twintigduizend zeugenplaatsen bij, zo becijferde Kneepkens. De totale zeugenstapel komt uit op zo’n 960.000 zeugen.

De dertigduizend zeugenplaatsen die verdwijnen zijn grofweg goed voor een productie van rond de 900.000 biggen, die dus minder op de markt komen. Volgens Kneepkens zijn het vooral zeugenhouders zonder vleesvarkenstak die stoppen met de zeugenhouderij.

Voor de komende jaren verwacht Kneepkens dat de Nederlandse zeugenstapel uitkomt op 850.000 zeugen die worden gehouden op 1.800 bedrijven. Hij baseert zich daarbij op gegevens van onder meer de Rabobank. Kneepkens verwacht dat in de jaren daarna de zeugenstapel weer kan groeien tot 925.000 zeugen door benutting van latente rechten. De gemiddelde bedrijfsomvang zou uit kunnen komen op 650 zeugen.

De krimp in de varkenshouderij heeft wel tot gevolg dat de afzet van gelten met 12 procent krimpt. Topigs verwacht uit te komen op een afzet van 195.000 gelten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Op zich kan ik wel meegaan met de trend, die hier wordt neergezet.
  Echter die 900.000 minder biggen, moet ik toch wel iets nuanceren. De stoppers produceren gem. 25 biggen, dus dat is -1250.000 biggen. De 20.000 zeugen die erbij komen zijn
  + 600.000 biggen. Dus dit is - 650.000 biggen.
  Echter de blijvers produceren dit jaar weer 0,3 big extra dus dat zijn ook weer 288.000 biggen wat resulteert in een kleine afname t.o.v. vorig jaar van 362.000 biggen. Op een totaal van 26,73 miljoen biggen is dit 1,35 %

 • no-profile-image

  John **

  je kan het ook het anders zien, die 20 000 extra zeugen zouden er toch wel gekomen zijn. I.p.v. een uitbreiding van de biggen productie met 888 000 biggen krijgen we nu een daling van 362 000 biggen. 1 250 000 biggen verschil met wat er gebeurt zou zijn als we met de huidige trend door zouden gaan. De uitbreiders in de zeugen zitten vooral op export. De biggen van de stoppers zullen dus niet meer in nl gemest wordem. Dit betekent dus een 400 000 varkensrechten die in 2012 onbenut zijn!

 • no-profile-image

  Dit is geen leuk bericht voor de mesters, als er zo weinig biggen overblijven in Ned. en de varkensrechten worden bijna waardeloos dan.
  Maar de toekomst voorspellen blijft moeilijk

Of registreer je om te kunnen reageren.