Home

Nieuws 268 x bekeken

Denen kijken scherper naar bacterie en virus

Kopenhagen - De Deense voedsel- en warenautoriteit Fødevarestyrelsen kijkt scherper naar gevaarlijke bacteriën en virussen in groente en fruit.

De dienst vond in steekproeven de laatste jaren vaker zaken als norovirus, salmonella, campylobacter en colibacteriën, vertelt Kim Vandrup Sørensen, chef van het voedselveiligheidsalarmapparaat bij de autoriteit. ”De Ehec-crisis heeft de noodzaak eigenlijk alleen maar onderstreept.”

Sørensen wil niet zeggen dat de Deense autoriteit scherper naar dit risico kijkt dan andere landen. Feit is dat de dienst dit jaar al redelijk omvangrijke infecties koppelde aan boontjes uit Kenia en tomaten uit Italië of bevroren frambozen. ”Over andere landen kan ik geen uitspraken doen. Wij doen wat er moet worden gedaan. Of het dan aan de betere kwaliteit van de laboratoria ligt zou ik daarbij ook niet durven beweren. Voor de laboratoria gelden in de hele EU immers dezelfde eisen.”

De ’alarmchef’ benadrukt dat de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid volledig bij de verkopers ligt. Zij zijn verplicht zelf te controleren of een product aan de eisen voldoet en moeten de eigen controle ook in systeem hebben gezet. De sancties zijn in verband met de frequentere constatering van besmettingen niet strenger geworden.

Fødevarestyrelsen werkt voorts met een smiley-regeling. Bij de ingang van elke winkel en elk horeca-bedrijf kan de consument met één oogopslag zien in of er aan de hygiëne-eisen is voldaan. Eind vorige maand vierde het smiley-systeem zijn 10-jarige jubileum. Bij die gelegenheid kon Fødevarestyrelsen melden dat nu 85 procent van de voedingsdetailhandel en horeca alleen maar lachende smileys bij de deur heeft hangen en dus volledig is geslaagd voor het hygiëne-examen. Bij het begin van de regeling kwam maar 70 procent daarvoor in aanmerking.

Op de EFSA heeft Sørensen geen kritiek. ”Ik vind dat ze goed werk doen.” Uit de door Fødevarestyrelsen in juni gepresenteerde cijfers van vorig jaar en 2009 blijkt dat er in de handel 1.500 steekproeven zijn genomen bij groente (inclusief kruiden).

Of registreer je om te kunnen reageren.