Home

Nieuws 169 x bekeken

Deense monitoring: 59 procent EU-groente bevat geen residuën

Kopenhagen – Meer dan de helft van de verse groenten uit de Europese Unie is helemaal vrij van resten van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat blijkt uit het jongste rapport van de Deense voedselveiligheidsdienst DTU Food, dat 59 procent van de monsters ‘schoon’ verklaarde. Bij 40 procent van de gecontroleerde producten werden wel resten aangetroffen, maar die lagen binnen grensnormen. Bij 1,2 procent was echter sprake van overschrijding van de normen. Volgens DTU Food komen de resultaten overeen met die van vorig jaar.

Voor buiten de EU geproduceerde verse groente was het percentage overschrijdingen 11 procent, maar was niettemin 66 procent volledig vrij van residuën. In totaal nam DTU Food 251 proeven van groente uit de EU en 89 van groente uit derde landen.

Soortgelijke cijfers zijn er voor fruit. Van de 432 Europese fruitmonsters was 26 procent schoon, 72 procent bevatte resten binnen de norm en 2 procent overschrijdingen. Voor fruit uit derde landen zijn de scores: 71 procent residuën binnen de grenswaardes, 4 procent overschrijdingen en 25 procent volledig schoon.

Of registreer je om te kunnen reageren.