Home

Nieuws 545 x bekeken

Coforta doet bod op certificaat oud-leden

Barendrecht - Coöperatie Coforta heeft opnieuw een bod gedaan op de certificaten B van The Greenery BV.

Net als in 2008 doet de afzetorganisatie een bod van 30 euro per certificaat. Daarmee wil de afzetorganisatie een fors aantal stoppers kans bieden certificaten ten gelde te maken. “De komende jaren vervalt de termijn van tien jaar waarop oud-leden de certificaten kunnen verkopen. We zien toch dat bij hen weinig beweging is”, stelt een woordvoerder. In 2008 kocht de toenmalige coöperatie The Greenery 170.000 certificaten (70 procent) in voor 30 euro. Daarmee kostte de inkoopactie de afzetorganisatie ruim 5 miljoen euro. Volgens de woordvoerder hebben telers de wens van een nieuw opkoopprogramma uitgesproken op jaarlijkse certficaathoudersvergaderingen.

In 2009 stelde de afzetorganisatie dat nog 90.000 certificaten in bezit waren bij 586 leden en 591 oud-leden. Eén lid had een vijfde van de verhandelbare aandelen in handen. Telers die in 2009 niet ingingen op het bod hoopten dat de waarde zou stijgen door dividenduitkering. De coöperatie zegt niet tot doel te hebben alle certificaten op te kopen en de handel te stoppen. “Dat is aan de leden.”
Op de certificaten werd geen dividend betaald. Dat leidde soms tot onvrede bij telers. Door het opkopen van de certificaten zou de afzetorganisatie zich daarvan verlossen.

Een teler ziet de stap van Coforta als een goed teken. “Blijkbaar is het niet meer nodig om kapitaal van leden aan te houden.” Coforta financiert de opkoop uit gangbare middelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.