Home

Nieuws 198 x bekeken

Ciolos krijgt veel kritiek tijdens eerste vergadering over nieuwe GLB

Brussel – Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw krijgt veel kritiek op zijn plan voor het nieuwe Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid.

Dat blijkt tijdens de eerste vergadering in Brussel over het GLB, waarin landbouwministers en leden van het Europese Parlement gezamenlijk spraken over de nieuwe voorstellen.

Ciolos krijgt vooral kritiek over de vergroeningsplannen. Meerdere lidstaten, waaronder Italië, Bulgarije en België vinden dat de vergroeningsmaatregelen te star zijn. De lidstaten zien liever dat er meer flexibiliteit per lidstaat komt om milieu- en natuurdoelstellingen te behalen.

Ciolos zegt zelf dat hij verschillende reacties krijgt op zijn vergroeningsplannen. ”Ik hoor zowel kritiek dat het vergroenen niet ver genoeg gaat, als kritiek dat de vergroening ten koste gaat van de agrarische producten. Hierop kan ik concluderen dat het vergroeningsbeleid goed is afgewogen”, aldus Ciolos.

De Eurocommissaris kreeg ook veel kritiek over de verdeling van het budget over de lidstaten. Daarnaast vrezen lidstaten voor een lastenverzwaring voor de boeren en tuinders, terwijl het juist de bedoeling was dat het nieuwe GLB eenvoudiger zou worden, waardoor er een lastenverlichting zou komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.