Home

Nieuws 324 x bekeken

CBS: meer mannen dan vrouwen op platteland

Nijmegen – Studentensteden tellen een steeds groter overschot aan vrouwen, terwijl op het platteland sprake is van een overschot aan lager opgeleide mannen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS onderzocht de ontwikkeling van de bevolking in de Nederlandse regio’s en constateerde dat er, in de leeftijdscategorie van 18 tot 29 jaar, plaatsen met grote mannen- en vrouwentekorten aan het ontstaan zijn.

Meisjes gaan in de stad studeren en jongens blijven achter in de regio, is de verklaring. In de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar zijn er in Amsterdam ruim 12.000 vrouwen meer dan mannen. Ook in de steden Utrecht en Rotterdam is een duidelijk overschot.

Volgens Jan Latten van het CBS is het probleem het grootst op het platteland. In regio’s als Oost-Groningen, grote delen van Friesland, de Achterhoek, Noord- en Midden-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen is juist een overschot aan jonge mannen. ”Het probleem op termijn worden verminderd door het onderwijsniveau van mannen op te krikken”, aldus Latten.

Of registreer je om te kunnen reageren.