Home

Nieuws 272 x bekeken

CBL ontevreden met residurapportage NVWA

Leidschendam – Supermarktkoepel CBL is teleurgesteld in de timing en wijze van publicatie van residu-onderzoek door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). CBL noemt de publicatie slecht gepland en is teleurgesteld dat de NVWA blijft vasthouden aan publicaties over afzonderlijke leden van CBL, terwijl het bij de groothandel geen namen noemt.

”De NVWA legt wel ergens in de tekst uit dat geen conclusies getrokken kunnen worden voor afzonderlijke winkelketens, maar publiceert wel de tabel. Daar worden onterecht verkeerde conclusies uit getrokken”, aldus CBL-beleidsmedewerker Anne-Corine Vlaardingerbroek.

Al eerder probeerde CBL die manier van rapporteren te veranderen, maar de NVWA lijkt een doel te hebben met het bekendmaken van de scores per keten. In de residurapportage van deze week wijst de NVWA er immers op dat Europese groenten schoner worden door extra eisen van supermarkten.

Het CBL praat juist met het ministerie van VWS over een andere manier van publiceren van residu-onderzoek. ”Dinsdag zitten we met het ministerie aan tafel. Dat is toch een opdrachtgever van de NVWA.” De NVWA had beter kunnen wachten met publiceren totdat de milieu-organisaties hun onderzoek naar buiten brengen in de Weet-wat-je-eet-campagne, stelt Vlaardingerbroek. ”Dan moet de NVWA toch weer veel uitleggen.”

Maandag vindt een hoorzitting plaats over een nieuw verzoek van de milieu-organisaties om de NVWA-onderzoeksgegevens bij het ministerie van ELI op te vragen. De milieu-organisaties gebruiken die gegevens om supermarkten op scores in te delen. Het opvragen gaat via een WOB-procedure.

CBL kon openbaarmaking in eerdere jaren niet voorkomen, maar wil in zijn bezwaar verwijzen naar de plannen met de sector en Voedingscentrum om zelf tot publicatie van de gegevens over te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.