Home

Nieuws 224 x bekeken

Bunge verbreedt activiteiten, koopt palmolie

White Plains – Bunge Limited breidt zijn activiteiten uit naar de palmolieproductie.

De Amerikaanse onderneming, één van de grootste agrarische handelsondernemingen ter wereld, neemt voor een niet bekendgemaakt bedrag een belang van 35 procent in de grote Indonesische palmolieproducent Bumiraya Investindo. De Indonesische firma is eigenaar van vier plantages, een landbouwbank en een verwerkingsfabriek.

De investering kan worden gezien als een bevestiging van veel analyses dat de markt voor palmolie de komende jaren veel sneller zal groeien dan de markt voor andere plantaardige oliën. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) denkt dat de productie van palmolie in de komende tien jaar met een derde toe zal nemen.

De productie van andere plantaardige oliën zal in dezelfde periode volgens de club van belangrijke economieën slechts met 15 procent toenemen. De internationale handel in palmolie neemt volgens Oeso toe met circa 7 procent. Bunge, opgericht door een Nederlander maar geleid vanuit de Amerikaanse staat New York, handelde al wel in palmolie, maar was nooit eigenaar van plantages.

Verbreding van de activiteiten past bij de nieuwe strategie van het bedrijf. Vorig jaar werd Bunge Limited ineens een grote speler op de suikermarkt door een investering van meer dan een miljard euro in de productiecapaciteit in Brazilië. Het bedrijf beschikt over voldoende investeringskapitaal door de verkoop van kunstmestactiviteiten.

Door de verbreding komt Bunge steeds meer in rechtstreekse concurrentie met ADM en Cargill. In het palmoliesegment specifiek wacht Bunge vooral concurrentie van de Aziatische handelshuizen Wilmar en Noble.

Bunge realiseerde in 2010 een omzet van 45,7 miljard dollar (33,1 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.