Home

Nieuws 236 x bekeken

Buiktyfus steeds moeilijker te behandelen

Mumbai - Indiase doctoren maken zich zorgen over resistentievorming van salmonellabacterien die buiktyfus veroorzaken.

Buiktyfus komt veel voor in Azië en wordt veroorzaakt door besmet water of voedsel.

De behandeling van de buiktyfus veroorzakende bacteriën (Salmonella enterica) wordt steeds lastiger in grote delen van Azie. De bacterien worden langzaam resistent voor de gebruikte antibiotica. In verschillende Indiase ziekenhuizen zijn al gevallen gemeld waarbij patiënten niet reageren op een orale antibioticakuur voor de ziekte. Deze patiënten moeten dan behandeld worden met antibiotica dat direct in de bloedbaan werd gebracht.

Uit studies blijkt dat het antibiotica gatifloxacine (een nieuwe generatie fluoroquinolone) in de meeste gevallen wel aanslaat. Deze wordt dan ook steeds meer ingezet als nalidixic zuur en sommige andere standaard antibiotica zoals ofloxacine en ciprofloxacine niet meer aanslaan.

Buiktyfus is een ernstige infectieziekte die vooral voorkomt in landen waar de hygiëne slecht is. Personen met buiktyfus hebben deze infectie meestal in de (sub) tropen opgelopen. In Nederland komt de ziekte weinig voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.