Home

Nieuws 304 x bekeken

Britten kijken naar Tsjernobyl-regels

Londen – De Britse Food Standard Agency gaat bekijken of de nog geldende beperkingen voor ruim 330 schapenhouderijen vanwege de atoomramp in Tsjernobyl ingetrokken kunnen worden.

In de afgelopen twee jaar is dat al gebeurd met de restricties voor boerenbedrijven in Noord-Ierland en Schotland maar in Wales en voor enkele bedrijven in Cumbria gelden ze 25 jaar na de ramp nog steeds.

Kort na de ontploffing in Tsjernobyl werden voor meer dan negenduizend schapenhouderijen in heel Groot-Brittannië beperkende maatregelen afgekondigd omdat de schapen met radio-actieve neerslag vervuild gras naar binnen kregen. Dieren van de betrokken bedrijven mochten en mogen niet voor menselijke consumptie worden geslacht. Voor de meeste boeren zijn de restricties verdwenen maar in een paar gebieden, vooral waar schapen ver weg in de heuvels grazen, gelden ze nog steeds.

Uit een recent onderzoek van de FSA is gebleken dat de concentratie radio-actief materiaal – vooral radiocaesium – in de karkassen vrijwel nooit de wettelijke grenzen overschrijdt. Daaruit leidt de dienst af dat ook de laatste maatregelen ingetrokken kunnen worden. De FSA houdt nu eerst een inspraakronde voordat een advies zal worden uitgebracht aan het plattelandsministerie Defra.

Of registreer je om te kunnen reageren.