Home

Nieuws 255 x bekeken 2 reacties

Breed verzet tegen natuurakkoord

Den Haag - Wetenschappers, gedeputeerden en natuurorganisaties hebben geen goed woord over voor het natuurakkoord tussen staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) en de provincies.

Dat bleek gisteren tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. De vrees is groot dat Europese verplichtingen en afspraken in internationale verdragen niet worden gehaald als Bleker niet meer geld voor de uitvoering van het natuurbeleid beschikbaar stelt. Ook de provincies zelf zijn ontevreden.

"Wij zijn niet tegen decentralisatie, natuur is bij ons in betere handen dan bij sommige departementen hier in Den Haag", zei de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout (SP). "Maar er zijn te weinig middelen. Daar zullen we bij de evaluatie in 2016 achterkomen en dan blijkt tevens dat er een inhaalslag nodig is. Die zal waarschijnlijk meer kosten."

Ook zijn Drentse collega Rein Munniksma (PvdA) is bepaald niet positief gestemd. Dat zijn provincie, net als die van Van der Hout, het akkoord wel slikt komt omdat hij met zijn rug tegen de muur staat. "De ontwikkelingen op het platteland liggen al meer dan een jaar stil", zei hij. "Projecten komen niet van de grond. Dan is een kleine stap vooruit beter dan dat er niets gebeurt."

Hoogleraar natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer (Universiteit van Tilburg) verwacht dat Nederland door dit akkoord niet kan voldoen aan internationale verplichtingen, de Vogel- en Habitatrichtlijnen voorop. Ook voorspelt hij een juridisering van het natuurbeleid door de toenemende bereidheid van maatschappelijke organisaties om naar de rechter te stappen en het feit dat met de nieuwe natuurwet oude jurisprudentie weinig waarde meer heeft.

Jaap Dirkmaat (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) beaamt die juridisering. "Daar zal ik persoonlijk op toezien", waarschuwde hij. Volgens Tino Wallaart van Natuurmonumenten is het akkoord een product van een staatssecretaris die niets om de natuur geeft. "Hij laat geen gelegenheid voorbij gaan om natuurorganisaties af te zeiken", zei hij.

Bij het gesprek in de Kamer, dat was georganiseerd op initiatief van de SP, waren geen landbouw- of andere werkgeversorganisaties aanwezig. Vandaag debatteert het parlement met Bleker over hetzelfde onderwerp. De coalitiepartners steunen de aanpak van de staatssecretaris.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Henk Bleker, Ga nog maar even door met flink bezuinigen op die natuur organisaties, Er is natuur zat in nederland onderhoud dat maar eens, laat de gemeente hun eigen onderhoud doen, de boeren onderhouden de akkers en gras gronden al. Die natuur organisties hebben al jaren miljoenen gekregen van de belastingbetaler dat is toch makkelijk verdienen en moet je eens zien wat voor een onkruid en moerasbende het op vele plaatsen is. Draai direct die geldkraan dicht. En over afzeiken gesproken, die natuur en milieu organisaties hebben jaren de boeren zitten afzeiken,

  • no-profile-image

    Inderdaad ,allemaal praatjes van volk wat alleen maar geld weet opte maken en niet weet te verdienen en ook totaal geen risico lopen als ze iets fout doen. BAH.

Of registreer je om te kunnen reageren.