Home

Nieuws 187 x bekeken

Brabant: extra stap nodig voor gezond vlees

Den Bosch – De provincie Noord-Brabant is teleurgesteld dat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) in zijn visie over de toekomst van de veehouderij geen grotere stappen zet om de branche antibioticavrij te maken.

,,Consumenten moeten vanaf volgend jaar een antibioticavrij stukje vlees kunnen kopen’’, reageerde gedeputeerde Yves de Boer woensdag.

De provincie had de staatssecretaris gevraagd om een zwarte lijst met antibiotica die vanaf 1 januari niet meer gebruikt kunnen worden. Om de hele veehouderij gezond te maken, had Brabant van de rijksoverheid strengere regels verwacht tegen veeboeren die veel antibiotica gebruiken en veeartsen die veel voorschrijven. ,,Er is een stapje extra nodig om voorop in Europa te blijven en niet achterop te raken’’, zei De Boer.

De gedeputeerde vindt het jammer dat de staatssecretaris zich heeft laten verleiden om maximumaantallen dieren per bedrijf te noemen (6.000 vleesvarkens, 200.000 vleeskuikens of 100.000 legkippen). Als provincie met de meeste megastallen heeft Brabant voorlopig bepaald dat bedrijven niet groter dan 1,5 hectare mogen worden. Maar aantallen of omvang moeten niet het uitgangspunt zijn, denkt de gedeputeerde. ,,Dat maakt maatwerk onmogelijk.’’

Brabant noemt het wel positief dat de omslag in de veehouderij op gang lijkt te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.