Home

Nieuws 201 x bekeken 9 reacties

Bleker blijft bij standpunt vanggewas

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) blijft bij zijn besluit om latere inzaaiing van een vanggewas na maisteelt niet toe te staan.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat anders de derogatie voor mestgebruik op grasland in gevaar kan komen. Wel wil Bleker de teelt van vanggewassen aan de orde stellen in de onderhandelingen met Brussel over het nieuwe actieprogramma nitraat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vanggewassen is op zich een goede zaak en daarom zouden gewassen die het jaarrond groeien ook onder de derogatie moeten kunnen vallen, zoals mais en granen met groenbemester.

 • no-profile-image

  vanggewassen na mais zijn een heel goede zaak voor de zaadhandel en loonwerker, verder stelt het niks voor.

 • no-profile-image

  Er valt helemaal niets te vangen domweg omdat er niets wegzakt. Dit is een verzinsel van de tellende Wageningse kneusjes die de mineralen nog steeds aan het zoeken zijn. Dat mineralen wel eens kunnen omzetten in andere mineralen komt niet bij ze op. NEDERLAND KENNISLAND!!!!

 • no-profile-image

  Als je half oktober de mais eraf hebt dan is het zaaien van een vanggewas louter een symbolische ,diesel verslindende actie.

 • no-profile-image

  Met de laatste 3 reacties ben ik het niet mee eens ,In het verleden heb ik eens een perceel voor de helft ingezaaid met gras/rogge als vanggewas, bij het daaropvolgende jaar mais kon ik op de streep af zien waar het vanggewas had gestaan ,daar ontwikkelde de mais zich net iets beter.
  Gewoon even zelf uitproberen , daar word je niet dommer van.

 • no-profile-image

  Geachte weidekoe, waar het vangewas had gestaan strond de mais "net iets beter".
  Als je nou niet had geweten op welk gedeelte die half oktober gezaaide arremoeige sprietjes waren ondergeploegd, had je dan ook gezien waar de mais net iets beter stond?
  Ik heb ook al van alles geprobeerd, kwestie van aan je wettelijke verplichting voldoen, meer niet. En een factuur toe, uiteraard.

 • no-profile-image

  Het is nu al half november geweest!!!! Die paar sprietjes die er nu nog kunnen groeien tot 1 febr. Echt over bezuinigen gesproken dan zou heer Bleeker toch beter moeten weten. Maar ja hij zit niet op Financien.

 • no-profile-image

  lid rfc, als ik niet had geweten waar het stond had ik het verschil ook gezien zo duidelijk was het wel ik moet er bij zeggen dat dit op kleigrond was het zal natuurlijk niet op alle grondsoorten het zelfde effect hebben , en heb ik het in april niet te diep onder geploegd.
  Tegen woordig zaai ik het met de kunstmeststrooier en dan even licht onder werken met een ganzevoet kultivator. dus geen factuur alleen wat zaad en hooguit 1 1/2 uur per hectare werk

 • no-profile-image

  Ik zaai al bijna 20 jaar groenbemester na mais(50 kg rogge /ha)met een zaaibak op een vt culti. Resultaat: stijging os gehalte vd grond met 2 pct,veel betere berijdbaarheid,super struktuur en topmais. En dat in een half uurtje per ha vlak na de maisoogst.
  Als je zoals veel boeren bewust wacht tot half nov. groeit er inderdaad niet zo veel meer maar waarom wachten? Om dat het normaliter natter wordt in de loop van nov. is het nog risicovol ook.
  @Peerke,1 feb. onderwerken?? waarom?? Mest aanwenden voor 1 mrt is zonde van de mineralen die we hard nodig hebben om fatsoenlijk gewassen te verbouwen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.