Home

Nieuws 206 x bekeken

'Biomassa is geen verstandig pad voor verduurzaming energie'

Den Haag - De energie verder verduurzamen via energie uit biomassa is niet het verstandige pad.

Dat zegt de Raad voor de Leefomgeving tijdens de presentatie van het rapport 'Versnelling van de transitie naar een duurzame energiehuishouding in Nederland' in de Tweede Kamer. “De route via biomassa is een gevaarlijke route, omdat biomassa ook snel niet-duurzaam kan zijn. Het kan bijvoorbeeld concurreren met voedselproductie”, aldus een woordvoerder van de Raad. De meningen hierover zijn echter verdeeld en de Raad van de Leefomgeving heeft op verzoek van D66-kamerlid Stientje van Veldhoven toegezegd hier verder onderzoek naar te doen.

Nederland loopt ver achter ten opzichte van andere landen als het gaat om verduurzaming van energie. “Er moet actie worden ondernomen om deze achterstand in te halen. Op deze manier worden ook de klimaatdoelen voor 2020 niet gehaald”, zegt Marike van Lier Lels namens de Raad van de leefomgeving.

De achterstand is ontstaan door gebrek aan een lange termijnvisie over duurzame energie van de politiek. Ook wordt de duurzaamheidsslag belemmerd door de wet- en regelgeving en het belang dat Nederland heeft bij fossiele brandstoffen. "De transitie naar duurzame energie wordt in de innovatieve fase wel ondersteund en op het moment dat het commercieel wordt toegepast ook, maar in die tussenfase niet. Daarom gaat de omschakeling moeizaam", aldus Van Lier Lels.
De Nederlandse overheid geeft 5,6 miljard euro uit aan fossiele energie en 1,6 miljard euro aan hernieuwbare energie.

De Raad voor de Leefomgeving meldt dat de Green Deals van de huidige regering wel een bijdrage leveren aan verduurzaming van de energie. “Maar het is meer een verzameling van losse plannen. Het neemt namelijk barrières weg. De overheid moet meer richting geven om de verduurzaming van de energie te versnellen”, aldus de Raad.

Of registreer je om te kunnen reageren.