Home

Nieuws 412 x bekeken

Bietenpulp bij productie vervuild met dioxine

Euskirchen - De vervuiling met dioxine van enkele partijen suikerbietenpulp is waarschijnlijk tijdens de productie ontstaan.

Het heeft mogelijk te maken met de verhoging van de temperatuur tijdens de verwerking van de suikerbieten, aldus een woordvoerder van het landbouwministerie van Noordrijnland Westfalen. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat de bietenpulp van 5 tot en met 7 oktober licht vervuild is geraakt. Daarna waren de dioxinewaarden weer binnen de gestelde normen. De vervuiling is zo klein geweest dat er geen sprake is van gevaar voor de volksgezondheid of de diergezondheid, aldus het ministerie. Uit monsters op melkveebedrijven is gebleken dat de melk geen verhoogde dioxinegehalten bevat.

Het bedrijf Pfeiffer & Langen wil na de verklaring van afgelopen maandag verder geen toelichting geven op de aangetroffen vervuiling. De bietenpulp is terecht gekomen bij tientallen bedrijven in zes Duitse deelstaten. Alleen in Noordrijnland-Westfalen gaat het om 44 primaire bedrijven. De bietenpulp is voor een groot deel terecht gekomen bij een verwerker in Hamburg, die de bietenpulp heeft doorgeleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.