Home

Nieuws 342 x bekeken

Bestelauto ook geschikt voor vervoer personen

De auto is niet nagenoeg uitsluitend geschikt voor goederenvervoer. Daarom moet de ondernemer een bijtelling privégebruik auto in aanmerking nemen.

De uitspraak van rechtbank Breda is kort samengevat de volgende:

Een ondernemer beschikt over een bestelauto met een bestuurders- en passagiersstoel. De laadruimte is voorzien van een extra houten laadvloer die door middel van acht schroeven is bevestigd. De laadruimte is bereikbaar via de achterklep en via de zijkant door middel van een schuifdeur met raam. Dit raam is niet geblindeerd. De passagiersstoel wordt regelmatig gebruikt om een werknemer te vervoeren die helpt bij het uitvoeren van de werkzaamheden, zoals het leveren en/of ophangen van zeer zware lijsten. Het gebruik van de auto brengt niet mee dat deze stinkt en/of zodanig vervuild is dat deze niet meer geschikt is voor het vervoer van personen.

In geschil is of de bestelauto door aard of inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt blijkt te zijn voor vervoer van goederen zoals bedoeld in de Wet op de inkomstenbelasting. De rechtbank Breda overweegt dat de ondernemer niet aannemelijk heeft gemaakt dat de bestelauto door aard of inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt voor vervoer van goederen. De bestelauto beschikt immers naast de bestuurdersstoel over een passagiersstoel en is niet zodanig vervuild dat deze niet meer geschikt is voor het vervoer van personen. Het beroep wordt vervolgens ongegrond verklaard.

Meer informatie: Rechtbank Breda, 6 oktober 2011, nummer 10/5438, BU4679

Of registreer je om te kunnen reageren.