Home

Nieuws 205 x bekeken

Berlijn en Ankara vieren 50 jaar immigratie

Berlijn – Duitsland en Turkije hebben woensdag gezamenlijk stilgestaan bij het sluiten van het eerste verdrag waarmee Turken naar het om werkkrachten verlegen zittende Duitsland gingen.

Eind oktober 1961 sloten de landen een akkoord waarmee in 12 jaar tijd 900.000 Turkse gastarbeiders in Duitsland gingen werken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan hebben samen in Berlijn de mijlpaal herdacht. Erdogan riep daarbij op tot Duitse steun voor het Turkse lidmaatschap van de EU en Merkel eerde de Turkse gemeenschap in het land. Die is ongeveer 3 miljoen mensen groot en daarmee de grootste etnische minderheid.

Merkel zei dat de Turkse Duitsers al heel lang een integraal onderdeel van de samenleving zijn. Maar ze betreurde dat volledige integratie nog wel wordt belemmerd door slechte kennis van het Duits en bij velen een laag opleidingsniveau. Erdogan riep de Turkse Duitsers op Duits te leren en Duits staatsburgerschap aan te nemen. Integratie is geen eenrichtingsverkeer, aldus de Turkse premier. Volgens hem kwamen 50 jaar geleden de Turken niet alleen met hun arbeidskracht, maar ook met hun goede wil. ”Ze hebben uit het vreemde hun huis gemaakt.”

Erdogan heeft zich in de woensdageditie van de Duitse krant Bild erg kritisch uitgelaten over het Duitse regeringsbeleid. Duitsland zou de Turkse gemeenschap niet op waarde schatten. Turken voelen zich in de steek gelaten omdat Berlijn het Turkse EU-lidmaatschap niet voldoende steunt. Hij bepleitte ook dubbel staatsburgerschap en noemde het een schending van de mensenrechten wanneer de kennis van het Duits als voornaamste voorwaarde voor familiehereniging wordt gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.