Home

Nieuws 168 x bekeken

'Beperking stalgrootte vanuit welzijnsoogpunt zinloos'

Berlijn – Beperkende bepalingen ten aanzien van de omvang van stallen hebben vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en dierengeneeskunde geen zin.

Dat is het standpunt van de bond van praktiserend Duitse veterinairen, het Bundesverband Praktizierender Tierärzte (BPT), in verband met de maatschappelijke discussie over megastallen en de industrialisering van de veehouderij.

Doorslaggevend is niet de grootte maar of aan de eisen van de dieren wordt voldaan. ”Uiteenlopende grootten en vormen van veehouderij vereisen dan uiteenlopende concepten”, aldus BPT in zijn expliciete stellingname. ”Met stalinrichting, voerinstallaties, drenk- en ventilatievoorzieningen, et cetera moet bij de planning en vergunningsverlening rekening worden gehouden.”

Een minstens even belangrijke factor voor het welzijn is naar de visie van de veterinairen de beschikbaarheid van vakbekwaam personeel. Deze vakbekwaamheid dient nauwkeurig te worden gedocumenteerd en regelmatig te worden gecontroleerd door de veterinaire overheidsinstanties, benadrukt de veeartsenfederatie verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.