Home

Nieuws 176 x bekeken

Ben Bot: onderhandelingen GLB sterk inzetten

Leeuwarden – Nederland moet de onderhandelingen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) sterk inzetten. Dat zegt oud-politicus Ben Bot tijdens een werkbezoek van de vaste Kamercommissie landbouw aan Friesland. Bot is bij eerdere belangrijke onderhandelingen in Brussel succesvol betrokken geweest.

”Het Nederlandse budget wordt veel meer gekort dan het landbouwbudget voor andere lidstaten. Daar moeten we niet mee akkoord gaan. We moeten inzetten op gelijke monniken, gelijke kappen en een gelijke korting van budget voor alle lidstaten”, aldus Bot.

Hoewel Nederland vrijwel alleen staat om minder gekort te worden, acht Bot de kansen op deze lobby niet kansloos. ”Alle lidstaten hebben veto, dus alle landen hebben een gelijke stem. Als we nu al zeggen dat we akkoord gaan met deze korting, zijn we het budget kwijt.”

Bot benadrukt dat het onderhandelingstraject voor het plan voor het nieuwe GLB pas net geopend is. Hij ziet nog veel mogelijkheden om invloed te hebben op het beleid. ”Duitsland en Frankrijk pleiten bijvoorbeeld om het percentage verplichte vergroening te verlagen van 30 naar 20 procent. Daar zou Nederland zich goed bij kunnen aansluiten. Hoe meer geld er naar vergroening gaat, hoe minder geld boeren kunnen steken in het boerenvak”, aldus Bot.

Of registreer je om te kunnen reageren.