Home

Nieuws 239 x bekeken

Behoud landbouwgrond door sobere en doelmatige aanpak IJssel

Den Haag - Door maatregelen voor de waterveiligheid van de IJssel tussen Kampen en Zutphen slim door te voeren kan 80 tot 130 hectare landbouwgrond bespaard blijven.

Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de waterveiligheid langs de IJssel zijn acht maatregelen nodig om de rivier meer ruimte te geven. Door deze sober en doelmatig uit te voeren blijft niet alleen landbouwgrond bespaard, ook bespaart de overheid 20 miljoen euro.

De IJssel moet bij hoogwater 16.000 m3 water per seconde kunnen afvoeren. Om dat te realiseren blijft het uitgangspunt ‘meer ruimte geven aan de rivier’. Dijkversterking wil Atsma alleen op die plekken, waar rivierverruiming niet mogelijk is of waar dit veel kosten met zich meebrengt.
Het behoud van de landbouwgrond gebeurt bij Cortenoever en Voorsterklei, waar de dijk wordt verlegd. Hierdoor blijft 30 hectare landbouwgrond behouden. Het gebied dat nog wel buitendijks komt te liggen behoudt eveneens zijn landbouwfunctie, maar zal naar verwachting eens in de 25 jaar bij hoogwater onder water lopen. Door geen geul te leggen bij Tichelbeeksewaard blijft nog eens 50 tot 100 hectare landbouwgrond beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.