Home

Nieuws 315 x bekeken

Atsma: afspraken op klimaattop 'hele klus'

Den Haag - Het zal een hele klus worden om in het Zuid-Afrikaanse Durban bindende klimaatafspraken te maken. Maar dat is wel de inzet van Nederland en Europa. Dat zei staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) donderdag tijdens een debat over de internationale klimaattop die maandag begint.

,,We kunnen wel heel stoer zeggen dat bindende afspraken een absolute voorwaarde zijn, maar we weten allemaal wat de realiteit is. Het is erg lastig om die afspraken te maken'', stelde Atsma. Als blijkt dat de Europese ambitie te ver reikt, dan moet je gaan voor het best haalbare, zei hij.

Nederland committeert zich aan het Europese doel dat de uitstoot van kooldioxide in 2020 met 20 procent is afgenomen ten opzichte van 1990. Erna streeft Nederland naar een reductie van 40 procent in 2030 en 80 tot 95 procent in 2050. ,,Met die ambitie scoren we hoog op de Europese ladder'', aldus Atsma.

Bij de klimaattop proberen de landen van de VN een opvolger samen te stellen voor het zogeheten Kyotoprotocol, dat eind volgend jaar afloopt. Maar Canada, Japan en Rusland hebben eerder al laten weten niet te willen tekenen voor een verlenging als er geen bindende afspraken komen voor de grote vervuilers China en India.

PVDA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom vreest voor een ,,treurige wending in de geschiedenis'' als de top mislukt. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) riep de Europese Unie op tot ,,leiderschap'' in de aanstaande discussie. Atsma zei waarschijnlijk op 5 december af te reizen naar Durban.

Het mislukken van de top noemt VVD-Tweede Kamerlid René Leegte onvermijdelijk. ,,Natuurlijk komt er niets uit Durban.'' Wat Europa in een jaar aan CO2-uitstoot reduceert, stoot China in 2 weken tijd uit, zegt Leegte. Stop met CO2-doelen en maak zelf werk van groene groei, ofwel een economie die nauwelijks nog broeikasgassen uitstoot, is zijn pleidooi.

Op kritische vragen uit de Kamer zei Atsma dat Nederland zich houdt aan afspraken uit de vorige klimaattop in Cancun over een klimaatfonds.


Of registreer je om te kunnen reageren.