Home

Nieuws 204 x bekeken

Amerikaans landbouwinkomen stijgt tot record

Washington – Het Amerikaanse landbouwinkomen stijgt dit jaar met 28 procent tot een recordhoogte van 100,9 miljard dollar (75,9 miljard euro). Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een nieuw rapport. De crisis dempt volgens USDA wel de prijzen van graan en oliezaden.

In augustus sprak USDA nog de verwachting uit dat het inkomen uitkomt op 103,6 miljard dollar (77,9 miljard euro). Vorig jaar kwam het Amerikaanse inkomen in de landbouw volgens het ministerie uit op 79,1 miljard dollar (59,5 miljard euro).

De stijging van het inkomen vindt plaats ondanks dat de acht meest verhandelde agrarische grondstoffen 18 procent in waarde zijn gedaald. De prijzen liggen nog altijd fors hoger dan het prijsniveau eind 2009.

Amerikaanse boeren profiteren van de relatief zwakke dollar die de export stimuleert. De VS heeft tot en met september voor 137,4 miljard dollar (103,4 miljard euro) landbouwproducten uitgevoerd. Het betreft de hoogste exportwaarde voor de Amerikaanse landbouw ooit.

Boeren zien naast het inkomen ook de waarde van hun grond stijgen en investeren daarom volgens USDA meer in productiemiddelen zoals trekkers, zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen. Sommige bedrijven, waaronder John Deere en Monsanto, rapporteren recordverkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.