Home

Nieuws 400 x bekeken

Aardbevingen door Britse boringen naar schaliegas

Blackpool – Boringen naar schaliegas hebben in Groot-Brittannië twee zwakke aardbevingen en nog enkele tientallen 'seismische incidenten' van minder omvang veroorzaakt.

Naar aanleiding daarvan heeft het boorbedrijf Cuadrilla Resources, dat ook bij Boxtel wil gaan boren, de boringen in dit deel van Engeland stopgezet. De aardbevingen worden gemeld in een rapport dat in opdracht van Cuadrilla zelf door een onafhankelijk bureau is opgesteld. ‘’Er zijn sterke bewijzen dat de aardbevingen en andere incidenten zijn veroorzaakt door het inspuiten van boorvloeistof in de schalierotsen.’’ Die bevingen hadden een kracht van 2,3 en 1,5 op de schaal van richter maar veroorzaakten verder geen structurele schade aan de oppervlakte.

Het rapport voegt daar echter aan toe dat de problemen ‘het gevolg zijn van een zeldzame combinatie van geologie op de boorlocatie in combinatie met de druk van de waterinjectie’. ‘’Als zich in de toekomst weer zo’n combinatie van factoren zou voordoen, dan kan zich in het worst-case scenario een aardbeving met een kracht van 3 op de schaal van richter voordoen. Omdat de boringen op grote diepte plaatsvinden, is het ook bij een dergelijke beving onwaarschijnlijk dat zich aan de oppervlakte schade voordoet, aldus het rapport. Naar aanleiding van de publikatie hebben Britse Kamerleden inmiddels aangedrongen op het stopzetten van de proefboringen.

Cuadrilla geeft in het rapport aan dat zich in de schalierotsen in het noordwestelijke deel van Engeland, Lancashire, waarvoor de boorvergunning gold meer dan 5,66 miljard kubieke meter bevindt. Winnen van dat gas zou 5.600 banen voor ‘hoogbetaalde en hoogopgeleide banen’ op kunnen leveren. Ervaringen in de VS hebben aangetoond dat het winnen van schaliegas ‘tot een belangrijke neerwaartse druk op de gasprijzen kan leiden’.

Of registreer je om te kunnen reageren.