Home

Nieuws 174 x bekeken

Yara ziet verkochte volume in Europa afnemen, winst groeien

Oslo – Yara International zag de afzet van kunstmest in Europa in het derde kwartaal met 14 procent afnemen tot 2,2 miljoen ton.

De Noorse producent van kunstmest vooral op basis van stikstof verwacht dat veel Europese boeren de komende maanden nog kunstmest bestellen. Yara boekte een hogere winst en omzet.

Volgens Yara werd de afzet in Europa ondermijnd door economische onzekerheid en afnemende graanprijzen. Het is vroeg in het seizoen, aldus topman Jørgen Ole Haslestad. ”De voorraad kunstmest door de keten heen is laag en het verkochte volume kan daardoor weer op het niveau van 2010 uitkomen.”

De Noor voorspelde ook aantrekkende prijzen. In oktober zijn prijzen op de wereldmarkt volgens Haslestad al stijgende doordat India significante volumes inkoopt, terwijl China denkt minder kunstmest te kunnen exporteren. Het fundament voor een goede prijs voor graan en soja lijkt tevens aanwezig.

Yara boekte in het kwartaal een winst van 3,6 miljard Noorse Kroon (463 miljoen euro), 85 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg 28 procent tot 21,2 miljard Noorse Kroon (2,7 miljard euro). Het bedrijf telt bijna 8000 werknemers en heeft een vestiging in het Zeeuwse Sluiskil.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.