Home

Nieuws 270 x bekeken 3 reacties

Wakker Dier wil onderzoek naar WUR

Amsterdam - Wakker Dier vindt dat er onafhankelijk onderzoek moet komen naar het wetenschappelijk klimaat binnen Wageningen Universiteit (WUR) in relatie tot de vele sponsorcontracten die het heeft.

Dit naar aanleiding van het herroepen van een persbericht van wetenschappers van de WUR en Amerikaanse collega’s van november vorig jaar dat melk goed is tegen hart- en vaatziekten. Die claim kan niet zomaar worden gesteld lieten zij dinsdag weten.

Wakker Dier vindt het ,,van groot belang” dat grondig wordt uitgezocht hoe het kon gebeuren dat het gesponsorde melkonderzoek ,,zo kon worden verdraaid ten gunste van de sponsor”. De stichting heeft in verband met het onderzoek bij de Reclame Code Commissie al een zaak aangespannen tegen de universiteit. Volgens haar is het onderzoek door de zuivelindustrie gefinancierd en is het daardoor misleidend.

Het gaat Wakker Dier er vooral om dat ,,aan de kaak wordt gesteld dat wetenschap zich steeds meer opstelt als reclamebureau voor de sponsor" en dat universiteiten hiertegen waarborgen moeten inbouwen.

Over het persbericht waarin stond dat melk goed is tegen hart- en vaatziekten ontstond grote commotie. Een van de auteurs, Walter Willett van de Amerikaanse Harvard-universiteit en eredoctor aan de Wageningen UR eiste dat het persbericht werd ingetrokken, omdat de onderzoeksgegevens extreem verdraaid zouden zijn en de feiten verkeerd zouden zijn weergegeven. Later liet hij die eis varen.

Beide partijen hebben wekenlang overlegd over de gezamenlijke verklaring die dinsdag uiteindelijk werd gepresenteerd. Zij laten erin weten dat op basis van deze studie geen aanbevelingen gedaan kunnen worden over de consumptie van melk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Toch heb ik ook niet de indruk dat wakker dier zijn eigen "broodheren" bijt......

 • no-profile-image

  Vonk

  Diederik en ik zijn nu wel erg blij met onze goede contacten met Wakker Dier.
  "Een onderzoek naar een wetenschappelijk klimaat" stel je voor.....
  Maar gelukkig: de ene kraai pikt de andere de ogen niet uit.

 • no-profile-image

  Laat dit onderzoek dan voorafgaan door onderzoek naar het wetenschappelijk klimaat op de Radboud Universiteit Nijmegen, vooringenomenheid van onderzoekers en hoogleraren, hun relaties met opdrachtgevers en partijen als bijvoorbeeld Wakker Dier, hun toewerken naar politiek gewenste uitkomsten van onderzoeken, daarbij ondersteund door een netwerk van collega's van andere universiteiten. Het onderzoek mag starten met Roos Vonk.

Of registreer je om te kunnen reageren.