Home

Nieuws 186 x bekeken

Vrouwen 'geheim wapen' in strijd tegen honger

Rome - Vrouwen zijn een geheim wapen tegen honger. In ontwikkelingslanden zijn vrouwen vaak boeren maar hun sociale positie houdt ontwikkeling van hun boerderijen vaak tegen.

Dat zegt Josette Sheeran, uitvoerend directeur van het wereldvoedselprogramma WFP, tijdens een toespraak bij VN-voedselorganisatie FAO. Als vrouwen meer kunnen beschikken over vaardigheden, kapitaal en gereedschappen, kan de voedselproductie omhoog. Wanneer vrouwen zelf meer te eten hebben, kunnen ze ook meer productief worden en hun familie en gemeenschap beter helpen te voeden. De oud-president van Chili, Michelle Brachelet (nu actief bij de VN) sloot zich bij Sheeran aan en sprak over "vrouwen aan de frontlinie."

Tijdens de bijeenkomst zei de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini dat hongerbestrijding een ander type globalisering vereist, één gebaseerd op "delen, gulheid en samenwerking." Frattini zei dat een hongerig mens nooit een vrij mens kan zijn, en vaak ook een gevaarlijk mens is.

Directeur-generaal Jacques Diouf van de FAO verklaarde dat een focus op het leger kleinschalig opererende boeren noodzakelijk is, meer dan een focus op grote bedrijven. Volgens de Senegalees is jaarlijks 80 miljard dollar (58,5 miljard euro) aan extra investeringen in de landbouw nodig om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.