Home

Nieuws 205 x bekeken

Voedselprijzen omlaag door economische onzekerheid

Rome – De voedselprijzen wereldwijd zijn in september voor de derde maand op rij gemiddeld gedaald. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO.

Het betreft de langste daling van de voedselprijs sinds 2009. Volgens de FAO zijn prijzen louter gedaald door toenemende vrees dat economische onzekerheid de vraag kan gaan drukken.

De index van 55 agrarische grondstoffen kwam in september uit op 225 punten, tegen bijna 230 punten in augustus. De index gaat terug tot het millenniumjaar en bereikte in februari van dit jaar met 237,7 punten nog het hoogste niveau ooit. De septemberindex ligt nog wel altijd 16 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Voedselprijzen zijn over de hele linie gedaald. De granen springen het meest in het oog. Termijncontracten voor mais zijn op de termijnmarkt Chicago in september het hardst gedaald sinds 50 jaar. De FAO-index voor granen daalde in september dan ook van 252 punten naar 245 punten. De suikerprijs daalde mede door een beter dan verwachte suikeroogst in Brazilië van 394 naar 379 punten.

Lagere voedselprijzen betekenen dat de hoge inflatie in vooral China, Rusland en Brazilië vermoedelijk zullen dalen. In deze landen wordt een relatief hoog percentage van het inkomen uitgegeven aan voeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.