Home

Nieuws 477 x bekeken 6 reacties

Verplicht 10 procent biomassa bijstoken

Den Haag - Kolencentrales moeten jaarlijks verplicht 10 procent biomassa bijstoken in plaats van kolen. Het is een van de maatregelen uit de zogenoemde Green Deal waarin het kabinet zijn inzet beschrijft om groene initiatieven van burgers, bedrijven en gemeenten te steunen.

Energiebedrijven gebruiken nu al biomassa, voor een groot deel via subsidies die de komende jaar eindigen. Het gaat in de Green Deal om projecten om energie te besparen, zelf stroom op te wekken of het schoon te gebruiken. Maandagmiddag worden de plannen door minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) gepresenteerd. Het kabinet heeft vooral als doel om advies te geven, partijen met elkaar in contact te brengen en knelpunten door regelgeving weg te nemen.

Het kabinet wil 'groene groei' van de economie. Tientallen 'deals' worden ondertekend, die onder meer gaan over 2 miljard kuub groen gas, een klimaatneutrale provincie, duizenden laadpalen voor elektrisch vervoer en vliegtuigen die vliegen op biokerosine.

Milieuorganisatie Greenpeace reageerde voorzichtig positief op de verplichting om 10 procent biomassa bij te stoken. ,,Liever biomassa dan kolen, maar de kolencentrales moeten wat Greenpeace betreft wel zelf voor de extra kosten opdraaien. En de biomassa moet volledig duurzaam zijn en dat is nu vaak niet het geval.''

Laatste reacties

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.