Home

Nieuws 204 x bekeken

VWA zet incassobureau op buitenlandse veetransporteurs

Den Haag – Buitenlandse veentransporteurs die overtredingen begaan in Nederland, komen volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) niet meer ongestraft weg. Het heeft een incassobureau in de arm genomen die bestuurlijke boetes op hen verhalen.

Geïnde boetes bij buitenlandse overtreders zijn er nog niet te melden, maar er zijn al wel verschillende boetebeschikkingen naar het buitenland gestuurd, vertelt een woordvoerder. De beschikkingen zijn gegaan naar onder andere Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Tegen bedrijven die voortdurend de regels aan hun laars lappen, heeft de VWA andere maatregelen achter de hand. Zo heeft een Hongaarse veetransporteur een verbod gekregen om nog langer dieren te vervoeren in Nederland. Dit verbod gaat de komende week in. Het bedrijf krijgt geen certificaten meer van de VWA en wordt bij signalering in Nederland staande gehouden en beboet. Boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

De transporteur, die veel varkens vanuit Nederland naar andere landen binnen de EU transporteert, weigert al ruim een jaar om kopieën van de journaals te sturen naar de VWA, zoals verplicht is volgens de Transportverordening. De VWA kan met deze documenten achteraf zien of de vervoerder zich gehouden heeft aan de regels die gelden voor de transportduur, de reisroute en de belading. Ook brieven en e-mails naar de Hongaarse autoriteiten hebben geen resultaat opgeleverd.

Nederlandse organisaties die gebruik maken van de diensten van deze veetransporteur, worden van het verbod op de hoogte gebracht, net als de Europese autoriteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.