Home

Nieuws 189 x bekeken 1 reactie

VWA onderzoekt peren van zeventien telers op chlormequat

Den Haag - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt bij zeventien telers perenboomgaarden.

Daarbij is de VWA op zoek naar resten van het groeiremmende middel chlormequat. De VWA doet dat in het kader van onderzoek na een melding van Slowakije dat een Nederlandse perenpartij aantrof met veel te hoge waardes. In de peren werd 1,5 milligram per kilo peer gevonden, waar 0,1 procent is toegestaan.

De gebruikelijke traceringswijze via handel en toeleveranciers is niet gelukt, stelt een VWA-woordvoerder. “Bij het traceringsonderzoek zijn we gestuit op een mengpartij van zeventien telers. De peren zijn echter uitverkocht, zodat we de bladeren bemonsteren bij deze telers.”

De VWA verwacht over een maand resultaten van dit onderzoek. De sector vermoedt een besmetting van buitenaf, bijvoorbeeld door een aangrenzend graanperceel waar het middel wel is toegestaan.

Of het mislukken van de tracering van het product voor de tussenhandelaar consequenties heeft is niet duidelijk. Volgens de levensmiddelenwet is tracering verplicht. De woordvoerder van VWA: “Dat is niet onze focus op dit moment. We willen eerst het onderzoek bij de telers afronden.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan.bt

    ja.gras.in.spiuten.daar.na.word.het.zeer.briun.in,die.tusen.tijd.serwarma.schaap.er.op.daar.na.om.ploegen.voor.graanen.brood.bio.in.friesland.gebeurt.te.veel.toe.latingen.gedoogden.ver.guningen.voor.de.oorlog.jaren.waren.er.minder.kanker.ziektens.is.onder.zocht..bio.monsters.nl.de.stoven.die.vrij.komen.iut.de.kassen.geeft.braken.aan.miselijk.diuselig.slijm.komt.om.hoog.daar.na.drogen.mond.is.gemelt.ardsen.in.friesland.door.geef.bronen.nl.er.zijn.geen.bedrijven.die.wetelijk.gif.vrij.werken.de.boeren.zelf.en.kas.werkers.nlzeer.droevig.maar.miljoenen.gronies.is.nu.wel.diudelijk.het.oog.eet.de.maag.ver.gift.het.dokter.we.voelen.ons.echt.niet.lekker.nlbedankt.groetjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.