Home

Nieuws 142 x bekeken

VS wil regels voor speculanten aanscherpen

Washington – De Verenigde Staten (VS) overwegen de handel in onder meer graan, olie en edelmetalen aan banden te leggen.

Volgens een wetsvoorstel wordt onder meer het aantal contracten en de omvang van orders per bedrijf beperkt. Eerdere wetsvoorstellen over het beperken van grondstoffenposities zijn steeds door felle kritiek vanuit de handel uitgesteld.

Ander onderdeel van de wetgeving is het aan banden leggen van pure speculatie. Handelaren die geen baat hebben bij levering van de verhandelde producten kunnen worden gelimiteerd worden in het nemen van posities. Een serie invloedrijke senatoren waaronder Carl Levin (Democraat, Michigan) zeggen te vrezen dat markten door speculanten schade wordt toegebracht.

Probleem is dat anders dan de termijncontracten bepaalde derivaten zoals ’swaps’ niet onder het toezicht van de Commodity Futures Trading Commission vallen. Een swap is een derivaat waarbij een partij een bepaald risico ruilt tegen een risico van een andere partij. De ondoorzichtige derivatenhandel is in de VS bijna 300 biljoen dollar waard. Volgens de nieuwe wetgeving worden swaps (deels) ook gereguleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.