Home

Nieuws 156 x bekeken

Uitvoer glasgroente naar Duitsland hele jaar slechter

Zoetermeer – De uitvoer van komkommer, paprika en tomaat naar Duitsland blijft ook na het herstel van de Ehec-crisis achter bij het driejarige gemiddelde. ”Iedere week is het uitvoervolume lager dan het gemiddelde in de jaren 2008 tot en met 2010”, concluderen onderzoekers van het Productschap Tuinbouw.

Daarmee profiteren Nederlandse telers niet van het consumptieherstel in augustus in Duitsland. In die maand kocht de Duitse consument juist 6 procent meer komkommer, 3 procent meer tomaat en 5 procent meer sla.

De uitvoer van tomaat ligt het hele jaar al achter bij het gemiddelde van de drie voorgaande jaren. Dat geldt ook voor komkommer en paprika. De paprika-uitvoer is op enkele weken na slechter dan voorgaande jaren.

Het PT concludeert in de marktmonitor saladegroenten dan ook dat andere factoren mogelijk een rol spelen. Zo was het slechte zomerweer ongunstig voor de verkoop van saladegroenten. Nederland lijkt op basis van deze cijfers in augustus ook aandeel te verliezen op de Duitse markt.
Uit onderzoek van het PT blijkt verder dat Nederlandse supermarktverkopen voor komkommer 15 procent lager liggen dan vorig jaar. De omzet van Nederlandse supermarkten lag op 50 miljoen euro. De drie grootste afnemers (Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) namen tot september minder af. Naar Duitsland kromp de uitvoer met 24 procent. De Britse markt kromp met 14 procent, Frankrijk met 20 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.