Home

Nieuws 611 x bekeken

Topigs stoot eigen onderzoeksbedrijf af

Beilen – Varkensveredelingsbedrijf Topigs sluit haar proeflocatie in het Drentse Beilen. De onderzoeksactiviteiten worden uitbesteed aan Schothorst Feed Research in Lelystad.

Het gesloten zeugenbedrijf (180 zeugen) zal worden afgestoten. De twee full-time medewerkers zullen door Topigs worden begeleid bij het vinden van ander werk.

De reden voor het afstoten van de onderzoeksfaciliteit heeft te maken met de kosten ervan. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het onderzoek bij Schothorst Feed Research efficiënter kan tegen minder kosten. Het proefbedrijf in Beilen was het enige proefbedrijf dat het internationaal werkende bedrijf nog had.
Het proefbedrijf in Beilen werd vooral ingezet om te bestuderen hoe verschillende foklijnen presteren.

Schothorst Feed Research breidt de faciliteiten in Lelystad uit om meer onderzoek te kunnen doen naar varkens. Directeur Marcel Hakkaart van het Lelystadse onderzoeksbedrijf zegt dat de samenwerking met Topigs de mogelijkheid biedt om onderzoek te doen naar verschillen in behoeften bij verschillende genetische lijnen. ”Dat versterkt onze positie als internationaal erkend kenniscentrum.”

Technisch directeur Hans Olijslagers van Topigs zegt dat de samenwerking de mogelijkheid biedt om efficiënt gegevens te verzamelen. Topigs is een van de grootste leveranciers van fokmateriaal in de varkenshouderij. Het bedrijf meldt jaarlijks meer dan 1,1 miljoen vermeerderingszeugen en meer dan 7 miljoen doses sperma te produceren. Topigs heeft wereldwijd meer dan dertig vestigingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.