Home

Nieuws 242 x bekeken 3 reacties

Thieme 5 jaar in Kamer: stop stunten met voedsel

Den Haag – Het stunten met voedsel moet stoppen. Dat vindt fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

”Het stunten door supermarkten met voedselproducten gaat ten koste van boeren, milieu en dieren”, zegt Thieme. Ze vindt dat boeren sterker moeten worden ten opzichte van supermarkten zodat voor alle landbouwproducten een eerlijke prijs wordt betaald. ”We moeten eerlijke prijzen gaan betalen. Het wijzen naar boeren heeft geen zin. De overheid moet helpen bij het stabiliseren van prijzen.”

Thieme vindt bovendien dat boeren meer gestimuleerd moeten worden om te verduurzamen. De partij pleit voor een verhoogd belastingtarief op voeding die een zwaardere belasting vormen voor het milieu, zoals vlees. ”Het geld dat dit oplevert kan ingezet worden om boeren te ondersteunen bij het verduurzamen”, aldus Thieme.

Het introduceren van een consumentenheffing op vervuilende voedselproducten is een van de doelen van de PvdD voor de komende jaren. Daarnaast wil de partij een verbod op het preventief gebruik van antibiotica in de veehouderij. Mogelijk komt de partij hiervoor met een wetsvoorstel.
De Partij voor de Dieren zit dit najaar vijf jaar in de Tweede Kamer. Thieme zegt in de loop der jaren steeds meer resultaat te boeken in de strijd voor de verduurzaming van de veehouderij. De politica zegt bereid te zijn mee te regeren. ”De politieke verhoudingen zijn sterk veranderd. Er zijn geen heel grote partijen meer, waardoor de stem van kleine fracties zoals de PvdD soms doorslaggevend is”, aldus Thieme.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem Nellen

  Moe word je soms van mensen die dit soort populistische onzin kramen.
  Misschien word het eens tijd dat mevrouw Thieme geen eten meer op haar bordje krijgt, kijken hoelang ze het volhoudt. Want hoe je het ook went of keert, voedsel word door agrariers gemaakt, niet door een supermarktje. Dus "boertje pesten" is niet zo erg verstandig mevrouwtje Thieme.

 • no-profile-image

  @Willem Nellen: Wat Marianne Thieme hier voorstelt is niet boertje pesten, maar vervuilertje pesten. U bent het er vast mee eens als ik de stelling poneer dat die twee dingen niet volledig synoniem zijn.

 • no-profile-image

  Het "grappige" is dat het begrip "duurzaam" kennelijk voor velerlei uitleg vatbaar is. Thieme bedoelt met duurzaam: extensief boeren met de koeien in de wei, scharrelvarkens, kippen met uitloop enz. EL&I en WUR bedoelen met duurzaam: zo intensief mogelijk, concurerend, dus grote loodsen op het platteland, alles voor het grote geld. Het beleid en zelfs de "wetenschap" zijn hier voor aangepast. Hoe groter de loodsen met vee, hoe beter voor het milieu. Je ziet dat het begrip "duurzaam" een rekbaar begrip is.

Of registreer je om te kunnen reageren.