Home

Nieuws 221 x bekeken

Sternbergia een sieraad in de herfsttuin

Lisse – Kwekerij De Schüllhorn showt deze week in de keuringszaal bij de CNB in Lisse de Sternbergia-cultivar Autumn Gold (foto). Een cultivar is laat in bloei gekomen en produceert prachtig heldergele bloemen.

Van Sternbergia zijn acht soorten bekend die voornamelijk voorkomen in het zuiden van Europa en in Centraal Azië. Het product wordt ook wel herfstnarcis genoemd, alhoewel de bloemvorm meer aan een krokus doet denken.

De soorten zijn niet goed winterhard en moeten dus beschermd worden als men ze laat overwinteren. Met name te natte grond kan funest zijn. De bekendste Sternbergia (lutea) werd al in 1601 geïntroduceerd, maar had toen nog niet die naam. Die is later gekomen en vernoemd naar Graaf Von Sternberg (1761-1838) die botanicus was in Praag.

In de keuringszaal deze week ook nog altijd een fors aantal cultivars van Zatedeschia die al enkele weken hun houdbaarheid aantonen. Sinds 26 augustus is dat onder andere van de Kapiteyn Group de zeer donkere Z. Captain Prado en de groengele Z. Captain Morelli. En van de firma Clemens onder andere de gele Z. Florex Gold een de roodbruine Z. Hot Shot.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.