Home

Nieuws 366 x bekeken

Steeds meer controle over tulpenmozaïekvirus

Lisse – Steeds minder partijen tulpenbollen worden afgekeurd op het tulpenmozaïekvirus (TBV), zo blijkt uit het resultaat van de keuring van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD). Zorgelijk is de toename van de tulpengalmijt, een vector voor het Tulpen Virus X (TVX).

De BKD heeft in 2011 10.433 hectare tulpen gekeurd. Steeds minder oppervlak wordt afgekeurd vanwege TBV. Het areaal afgekeurde tulpenbollen vanwege galmijt is echter het grootste en neemt al jaren toe. Van 2010 naar 2011 nam het areaal toe van 15.546 are in 2010 naar 18.194 are in 2011, een toename tot 1,7 procent. ”Dat kan te maken hebben met de bestrijdingsmogelijkheden”, oppert Peter Knippels, hoofd keuringsbeleid en -kwaliteit bij de BKD. ”De zorg zit hem vooral in het feit dat de galmijt een vector is voor TVX. Dat virus is schadelijker dan de galmijt zelf. Het beschadigd bloem en blad en kan voor exportproblemen zorgen buiten de EU.”

Voor 2011 geldt dat er evenveel ares zijn afgekeurd op TVX dan het jaar ervoor. De helft, ruim 2.000 are, komt terecht in een afbouwschema voor partijen die de sector niet meer wil telen.

Dat het vanwege TBV afgekeurde areaal sterk afneemt is zeer positief voor de sector, benadrukt Knippels. In 2011 is 7.700 are afgekeurd, in 2010 nog 15.366 are. Dit komt doordat telers uitgebreid konden selecteren in de voorjaren. ”Het zonnige weer zorgde voor een lange selectieperiode.” Maar ook zonder selectie scoorde het product goed op TBV. ”Uit de Elisatoets, die wordt afgenomen voor de selectieperiode, blijkt het percentage TBV in tulp te zijn afgenomen van 2 naar 1,5 procent. Een heel mooi rapportcijfer voor de sector.”

Het op stengelaaltje afgekeurd areaal is toegenomen naar 2.807 are (990 are in 2010). Hierbij wordt opgemerkt dat er een besmette partij van grote omvang bij zat.

Of registreer je om te kunnen reageren.