Home

Nieuws 201 x bekeken

Schotse bond laakt winst Yara

Edingburgh – ”Terwijl de kunstmest gigant Yara viert dat haar inkomsten bijna verdubbeld zijn, zet de National Farmers Union of Scotland opnieuw vraagtekens bij de eerlijkheid van de wereldwijde kunstmestsector die wordt gedomineerd door slechts een handvol leveranciers.”

Dat stelt de NFUS naar aanleiding van de kwartaalresultaten van Yara. De Schotse boerenbond heeft kort geleden de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de Europese markt voor kunstmest. ”We komen nu opnieuw met onze oproep om het gebrek aan eerlijkheid en transparantie binnen de kunstmestketen met spoed te onderzoeken,” aldus de bond.

Vice-voorzitter Allan Bowie: ”De resultaten over het derde kwartaal van Yara, met verbeterde marges in alle productgroepen, hebben onze al lang bestaande mening versterkt dat er geen enkel verband meer bestaat tussen de kosten van de productie van kunstmest en de prijs die de boer daarvoor betaalt. Kunstmest blijft een ontzettend belangrijk onderdeel van de agrarische productie maar gezien de steeds buitensporiger prijzen is het niet verrassend dat Yara haar verkopen in Europa terug ziet lopen. Hogere marges zullen die trend alleen maar versterken, de agrarische productie verminderen en boeren met een slechte smaak in hun mond achterlaten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.