Home

Nieuws 190 x bekeken

Rusland kiest WTO-conforme voedselveiligheidsnormen

Moskou – Een douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan neemt voedselveiligheidswetgeving aan die volledig conform de WTO-regels is. Dat heeft premier Vladimir Poetin bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst voor grote bedrijven die investeren in Rusland, waaronder Nestlé en Unilever.

De lidstaten van de douane-unie komen dinsdag bijeen in de Russische stad Sint Petersburg. Poetin zei dat experts uit de drie landen al enige tijd overleg hebben gepleegd om in de praktijk te voldoen aan de regels van de WTO. Rusland is verreweg de grootste economie die buiten de organisatie staat.

Poetin zei te erkennen dat verschil in fytosanitaire en voedselveiligheidsnormen nu periodiek tot handelsoponthoud zorgt. Rusland hekelt de particuliere keuring van planten in Nederland, maar het is onduidelijk of deze opstelling nu verandert. Rusland zal in elk geval wel gedwongen worden Amerikaanse kip bewerkt met bepaalde chemicaliën te accepteren.

Rusland vroeg 18 jaar geleden het lidmaatschap van de WTO aan, maar kwam pas dit jaar tot een deal met de VS, China, de EU en andere handelsblokken. Alleen Georgië ligt nog dwars. Vanaf 20 oktober onderhandelen Rusland en Georgië via Zwitserse bemiddelaars in Genève, waar de WTO is gevestigd.

Tijdens de bijeenkomst met Poetin zei de Belgische topman van Nestlé, Paul Bulcke, volgens persbureau Reuters te geloven dat de douane-unie de handel enorm ten goede kan komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.